Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΛΗΡΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ



…«Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι εργαζόμενων και πολύ περισσότερο νέων που δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του όσον αφορά τη δουλειά, ακόμα και αυτά τα οποία είναι υπό διωγμό. Υπάρχουν πάρα πολλά δικαιώματα που έχουν καταργηθεί ή έχουν περιοριστεί. Παρόλα αυτά εξακολουθούν και είναι σε ισχύ μια σειρά απ' αυτά. Άρα αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε και μέσα από την καμπάνια είναι το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που είναι ακόμα σε ισχύ. Η έμφαση είναι στους νέους εργαζόμενους πολύ περισσότερο.
Ένα παράδειγμα. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου το να αμείβεται με αμοιβές που δεν είναι χαμηλότερες απ' ότι ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να έχει συγκεκριμένο ωράριο, το οποίο να μην είναι 50, 60, 70 ώρες την εβδομάδα, αλλά να είναι το 40ωρο το γνωστό, άσχετα αν στην πράξη το έχουν καταργήσει, με βάση το νόμο όμως εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου αν είναι φοιτητής ή αν σπουδάζει να έχει συγκεκριμένη άδεια. Είναι δικαίωμα της κάθε εργαζόμενης γυναίκας να έχει συγκεκριμένη άδεια εγκυμοσύνης και άδεια λοχείας. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζομένου να γνωρίζει τι είναι ο μισθός που παίρνει, ποια είναι τα επιδόματά του, ποιες είναι οι αποδοχές του, ποιες οι υπερωρίες του και μια σειρά πράγματα. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να μην αποδέχεται καμία κλαδική μεταβολή της σύμβασής του, δηλαδή μετατροπή της σύμβασής του σε μια άλλη που περιορίζει τα δικαιώματά του σε ότι αφορά το ωράριο, το μισθολογικό και μια σειρά από τέτοια ζητήματα.
...«Υπάρχει κι ένα δικαίωμα που είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση για τον κάθε εργαζόμενο. Κι αυτό είναι να διεκδικεί συλλογικά, το να συμβάλει στο να μην μείνει κανένας μόνος του σ΄ όλη αυτή την κατάσταση και σε όλη την επίθεση που συνεχώς οξύνεται. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και υποχρέωσή του -και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει σ' αυτό- το να ξαναφτιάξει, να οικοδομήσει έναν άλλον συνδικαλισμό με ένα άλλο περιεχόμενο, πιο μαχητικό, πιο διεκδικητικό και πιο αποφασιστικό.
.. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε -και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του- είναι τελικά να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι η πλήρης, ασφαλισμένη, αξιοπρεπής δουλειά, η δουλειά με δικαιώματα. Σε αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Ελένη Σωτηρίου (από τη συνέντευξη τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α)


«Ένας σημαντικός στόχος της καμπάνιας που ξεκινάμε είναι όχι μόνο η ανάδειξη του ζητήματος της επισφάλειας, των "αόρατων" εργαζόμενων και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε αυτό αλλά κυρίως η ενεργοποίηση η δική τους.
Η κατανόηση ότι δεν αποτελούν ένα μειοψηφικό κομμάτι στο χώρο εργασίας αλλά τείνει να γίνει το κυρίαρχο μοντέλο εργασίας, αν δεν τους σταματήσουμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στο συντονισμό αυτού του κόσμου, στην οργάνωσή του, στη δημιουργία σωματείων και συντονιστικών σε όλους τους χώρους όπου βρίσκονται και εργάζονται».
Δικαίος Ψυκάκος (από τη συνέντευξη τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α)


ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ:


ΠΛΗΡΗ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια: